Міфи digital-реклами: ґрунтується на реальних подіях

293 54 27.08.2023
Міфи digital-реклами

Sportmaster підвищив рентабельність реклами в Чорну п’ятницю на 69%, Sportline збільшує цінність конверсії на 227%, NewLentes отримує на 57% більше виторгу. Наші клієнти розпродають весь асортимент, підвищують коефіцієнт конверсії у 8,5 разів, збільшують продаж у 4 рази. А за другий квартал 2021 року Google заробив на рекламі понад $50 млрд!

При цьому у світі контекстної реклами досі є багато міфів, які вирощувалися останні кілька років: і контекстна реклама не працює, і коштує дорого, і ще багато всього. У новому рекламному році ми хотіли б допомогти розібратися з деякими міфами, помилками і переживаннями в контекстній рекламі, які іноді виникають і у наших клієнтів.

Пінгвіни-руйнівники міфів у справі! Використовуйте ефективно всі онлайн інструменти для просування вашого бізнесу і не переплачуйте за це.

Контекстна реклама не працює

Деколи може здатися, що контекстна реклама не працює. Ми можемо навести безліч прикладів, коли настроювання контекстної реклами приносить чудові результати.

Але так, контекст справді може не працювати чи працювати погано. У більшості випадків у цього є зрозумілі причини, які можна виправити та отримати добрий результат. Про це ми писали окремо.

Читайте також: Чому контекстна реклама не працює: бізнесу та маркетологам 

Ніхто не кликає по рекламі, окрім моїх конкурентів

Перше – докорінно не вірно, друге – відносно.

Google не заробив би мільярди, а ми б не наймали все більше фахівців щороку, якби це було правдою. Ринок реклами в Google величезний і приносить колосальні прибутки, і рекламодавцям у тому числі. Для користувача, який шукає місце, де може купити товар, реклама — це відповідь, а чи не подразник.

Що стосується скликування, таке трапляється, на жаль. Але Google важко маніпулювати, тут добре працює система відстеження клікфроду.

Достатньо лише SEO

Тут є кілька думок:

  • платним трафіком користуються лише бізнеси без репутації;
  • сайтам із топ-10 пошукової видачі РРС не потрібно.

SEO – необхідний інструмент, але це лише один із каналів залучення трафіку. До того ж SEO – це довгограюча платівка, а ринок змінюється зі швидкістю світла.

У цьому рекламна видача щороку займає дедалі більше. Це три-чотири позиції зверху органічної видачі, плюс в оголошеннях використовуються розширення, які теж займають місце. А це рахуйте майже весь перший екран. Є можливість, що користувач просто не дійде до вашого сайту, навіть якщо він знаходиться на перших позиціях в органіці.

А якщо і ваш конкурент таргетується на ім’я вашого бренду, першим у видачі будете точно не ви, а його реклама. Ось так це виглядає:

Міфи digital-реклами
За запитом «рингостат» показується реклама конкурентів

Так ви ризикуєте втратити більшу частину трафіку та потенційних клієнтів.

Контекстна реклама – це дорого

Безперечно, в деяких нішах не обійтися без високих бюджетів. Наприклад, ціна кліка для нашого клієнта юриста в США може досягати 100$, але й дохід із кожного його клієнта теж дуже високий.

На наш досвід, Google Ads може працювати і для малого бізнесу з невеликим бюджетом при правильному націленні. Єдине уточнення: ми не радили б починати з дуже маленького бюджету, а потім збільшувати, як часто планують клієнти. Починати треба із правильного бюджету. Інакше реклама може просто не розігнатися. Крім того, ви збиратимете дані для оптимізації так довго, що вже не буде зрозуміло, що для вас працює, а що ні. Тому що ринок постійно змінюється.

І це стосується і високих бюджетів. Іноді ніша вузька або товар незвичайний і на покриття попиту, що існує в цьому регіоні, зовсім і не потрібен високий бюджет. Спочатку потрібно проінформувати аудиторії у тому, що такий продукт у принципі існує.

Так, результат від реклами настає зазвичай швидше, ніж від SEO, але він вкрай рідко буває миттєвим і вже тим більше постійним. Для випробування вибудуваної стратегії потрібні дані та тестування. При цьому ринок змінюється, ваші конкуренти теж не сидять склавши рук, змінюється попит, сезонність. Тому необхідно регулярно займатися аналізом.

Можна один раз запустити та забути

Сюди ж:

  • рекламу може налаштувати будь-хто;
  • постійні спеціалісти не потрібні.

За наявності вільного часу, певних маркетингових знань та деяких платних інструментів, бізнес може налаштувати рекламу самостійно. Багато наших клієнтів так і роблять, до звернення до нас. Але найчастіше звернення пізніше — це «я запустив, все працювало, а потім щось зламалося, допоможіть».

Рекламні кампанії вимагають постійного аналізу, контролю, тестування та оптимізації. Розумні кампанії стають все розумнішими, але це все ще грубий інструмент, і для їхньої коректної роботи потрібні дані. Краще починати з ручного керування ставками, а потім комбінувати ці 2 підходи. Якщо не доручити це професіоналові, можна злити бюджет ще на старті.

Якщо впав трафік – все пропало

Падіння трафіку – не завжди привід для паніки. Звичайно, відразу ж необхідно перевірити технічну сторону та ставки. Але якщо ви довірили свій рекламний обліковий запис експерту і ваша головна мета – прибуток, зниження кількості показів та кліків може бути виправданим. Однією з найважливіших завдань оптимізації реклами є відсіювання нерелевантних запитів. Тому при аналізі кількості трафіку також звертайте увагу на зростання коефіцієнта конверсії.

Продажів обмаль, а ви точно експерт в Google ads?

При вибудовуванні стратегії та оцінці результатів завжди потрібно орієнтуватися на ваші цільові показники. Насамперед визначте, що ви хочете досягти за допомогою рекламних кампаній загалом і тих змін, які ви плануєте внести до рекламного облікового запису, зокрема.

Важливо визначити основну мету і зрозуміти, чи не суперечить вона поточним KPI, щоб у результаті не виявилося, що ми хочемо всього і відразу. Наприклад, ви хочете збільшити ROAS/ROI. І вирішили охопити більше користувачів, що спричиняє збільшення витрат. При цьому не факт, що залучені користувачі зроблять конверсію. Тобто збільшення трафіку не дорівнює збільшення ROAS/ROI і потрібно це розуміти.

Якщо вам найважливіше в даний момент — рентабельність бізнесу, звертайте увагу на зростання ROAS/ROI, тобто на рівень повернення ваших інвестицій в рекламу. Робота над зростанням виручки/кількості продажів і над прибутковістю вимагає різних тактик і може вестися одночасно.

Продажів не тільки обмаль, але вони ще й дорогі

Для комплексної оцінки ефективності реклами необхідно аналізувати не тільки прямі продажі, а й асоційовані.

Якщо ви імпортуєте конверсії з Google Аналітики, Google Ads зараховує конверсію лише з останньої дії. Часто шлях покупця витийуватий, і задіює безліч каналів на шляху до покупки. Покупець міг не зробити покупку, перейшовши по рекламі в Google, але міг побачити цю рекламу раніше і вона вплинула на його майбутнє рішення. У нас були кейси, коли дохід від асоційованих конверсій був у 5 разів вищим, ніж дохід від прямих.

Отримати дані про асоційовані конверсії можна в однойменному розділі Google Analytics або налаштувати конверсію безпосередньо через тег Google Ads.

Міфи digital-реклами

Крім асоційованих конверсій, також слід враховувати повторні покупки. Не для всіх бізнесів працює показник LTV, але, на жаль, навіть якщо він має бути, він багатьма не аналізується.

Одним із яскравих прикладів може бути магазин із продажу підгузків та дитячого харчування. Перша конверсія з реклами може бути дуже дорогою для вас, але якщо клієнт оцінив ваш продукт/сервіс і повернувся, ви зможете заробляти ще довго. У розрізі майбутніх продажів ціна конверсії стає дуже низькою.

За низької рентабельності також важливо збільшувати середній чек. У цьому допоможе продаж супутніх товарів та знижка на опт.

Читайте також: Утримання клієнтів: принципи, інструменти та KPI

Деякі мої товари (послуги) взагалі не продаються – треба посилити рекламу для них

Тут, як і майже всюди, працює принцип Парето. Рекламувати потрібно те, що продається. За умови, що ви вже перевірили усі. При великому асортименті та обмеженому бюджеті можна скористатися даними з продажу конкретних товарів у Аналітікс та запустити рекламу на бестселери. Якщо у вас вже запущена реклама і всі товари або послуги набрали достатньо трафіку, щоб оцінити ефективність, відключайте те, що не працює. Не слід підвищувати ставки для невигідного товару, якщо він отримує достатньо кліків.

Щоб продавати, мені потрібно бути вищим за конкурентів

Ми знову повертаємось до наших цілей у рекламі. За винятком дуже великого бізнесу, де іноді позиції в рекламі — це питання престижу, для середнього бізнесмена важливішим є поточний показник прибутковості. Продаватися можна і з другої сторінки видачі, а ось зберігати рентабельність у гонитві за першим місцем, набагато складніше.

А щоб бути вищим за конкурентів, достатньо підняти ставки

Ні, на це впливають інші фактори, в тому числі, і показник якості реклами.

Читайте також:

Оптимізація рекламних кампаній у Google Ads: орієнтація на показник якості

Оголошення, що продають, та бюджет – все що потрібно для успіху

Реклама – це ваша вивіска на магазині, яка засвітилася в той момент, коли клієнт проходив повз пошуки потрібного товару. Вся основна подальша робота відбувається у самому магазині.

Наскільки вона зручна?

Чи є товар у наявності?

Чи нижча ціна, ніж у попередньому магазині на товар тієї ж якості?

Чи достатньо добре збудований сервіс, щоб клієнт повернувся?

Вам не потрібно витрачатися на цю вивіску, якщо у вас:

  • незручний та повільний сайт без мобільної версії;
  • немає УТП;
  • постійні збої з постачанням товару;
  • немає системи аналітики;
  • ваш відділ продажів не вміє конвертувати ліди.

Читайте також: CRO: чек-лист з 18 найкращих прийомів для інтернет-магазинів

Google не для мене, тому що я не продаю онлайн

Якою б не була ваша офлайн-реклама, в сучасних умовах досить часто для клієнта вона – просто перше торкання. Побачивши вашу пропозицію вперше з інших джерел, він, швидше за все, захоче дізнатися про неї більше, а також почитати відгуки про вас. Онлайн присутність у наші дні є необхідністю, і якщо у вас вже є сайт, то потрібно використовувати платний онлайн-трафік хоча б для аналітики поведінки користувачів (що досить складно в офлайн).

Youtube-реклама не приносить продаж – відключаємо

Рекламні мережі Google використовуються для різних етапів воронки, а значить, і оцінюються по-різному. Відеооголошення – відмінний спосіб підвищити впізнаваність бренду на етапі обізнаності.

Читайте також: Воронка продажів у РРС: стратегія контекстної реклами на кожному етапі

Сеошник надіслав ключі, треба додати їх у рекламу

У SEO та контекстній рекламі використовуються однакові ключі, якщо це високочастотні комерційні запити. Низькочастотні інформаційні ключі досить рідко використовують у платному трафіку, на відміну SEO.

А з якими міфами та помилками стикалися ви?